Tannhelse

Hvorfor og hvordan får du hull?
Hvordan kan du unngå å få hull?

Gå regelmessig til tannlege/tannpleier

Vi ønsker oss alle friske tenner hele livet. Og det er fullt mulig, men det krever litt innsats hver dag og at du går regelmessig til tannlege / tannpleier.

Noe av det tannlegen / tannpleieren ser etter, er om du har karies (tannråte) i tennene. Karies er den mest vanlige tannsykdommen. Hvis tenner som er angrepet av karies ikke blir behandlet, vil de etter hvert bli så ødelagt at det kan bli nødvendig å trekke dem.

Hvorfor får du karies?
Det er alltid bakterier i munnhulen og på tennene. Hvis bakteriene får ligge i fred og de får nok næring, vil de formere seg og utvikle seg til et sammenhengende bakteriebelegg som kalles plakk.

Når du spiser eller drikker noe som inneholder sukker, danner bakteriene syre. Er det få bakterier og lite sukker, kan spyttet nøytralisere syren. Er det for mange bakterier og for mye sukker i munnhulen, vil syren angripe emaljen på tennene.

Hvis bakteriebelegget blir liggende på tennene og du spiser og drikker søtt og syrlig mange ganger om dagen, må du regne med å få karies.

Hvordan utvikler karies seg?

Karies er vanligvis en sykdom som utvikler seg langsomt, og i begynnelsen kan du ikke se kariesangrepet med det blotte øye. Etter en tid vil du se en hvitaktig flekk på tannen. Det betyr at emaljen begynner å løses opp, og skaden er synlig både på tannen og på røntgenbilder.

I første omgang kan du heller ikke kjenne at et kariesangrep er i gang fordi det ikke er noen nerver i emaljen. Hvis det får utvikle seg videre når det inn til dentinet (tannbenet). Dentin er ikke så hardt som emalje, og derfor vil hullet utvikle seg raskere når det er kommet inn i dentinet. Midt inne i tannen ligger pulpa, populært kalt ”nerven”. Pulpa inneholder bindevev med blodkar og nerver. Hvis et hull blir så stort at det rekker helt inn i pulpa, må tannen som regel rotfylles.

Hvordan stoppe et kariesangrep?

Hensikten med tannlegens behandling er å stoppe kariesangrepet, slik at det ikke fortsetter innover i tannen. Det kan gjøres på flere måter, avhengig av hvor stort det er.

Hvis tannlegen / tannpleieren har funnet et kariesangrep i et tidlig stadium, blir behandlingen forebyggende. De gir råd om bruk av fluor, renhold og kost- og spisevaner. Som regel vil de også pensle kariesangrepet med fluor og deretter kontrollere det regelmessig for å se om man på denne måten klarer å stanse kariesutviklingen.

Hvis angrepet likevel går videre, eller det allerede er for stort når det blir oppdaget, må tannlegen bore for å fjerne det syke tannvevet. Hullet blir så fylt for at tannen skal få igjen sin opprinnelige form, slik at du kan holde den ren og fri for bakterie-belegg.

Hvordan unngå å få karies?

Ingen bakterier – ingen karies.

«Det blir ikke hull i en tann som er ren»

Men det skal svært lite bakteriebelegg til for at det skal bli hull i tennene hvis du ikke bruker fluor. Den beste og mest effektive forebyggelse er det du selv gjør hver dag. Du bør derfor pusse tennene grundig med fluortannkrem to ganger om dagen.

Mange bør dessuten bruke tanntråd eller tannstikkere for å gjøre det helt rent mellom tennene. Tannlegen eller tannpleieren kan gi deg nødvendig veiledning i hvordan du skal gjøre det.

Bruk av fluor

Bruk av fluor
Hvorfor er fluorbruk gunstig for tannhelsen?
Fluor er det mest effektive midlet vi har for å hindre at hull oppstår eller utvikler seg. Fluor bidrar til at begynnende hull i emaljen leges, emaljen blir mer motstandsdyktig mot syreangrep når det er fluor tilstede og fluor hemmer aktiviteten i bakterier som forårsaker hull.

Hva med fluor i drikkevann?
De aller fleste innbyggere i landet vårt drikker fluorfattig vann og får lite fluor tilført gjennom kosten. Alle disse vil ha god nytte av ekstra tilførsler av fluor daglig. Men kanskje 1 av 100 i dette landet har nok fluor i drikkevannet. Vann fra en borebrønn kan inneholde mer fluor enn overflatevann. Apoteket, helsestasjonen eller tannklinikken på stedet vil være behjelpelig med å skaffe opplysninger om fluorinnhold i drikkevatn.

Bør småbarn bruke fluor?
Helsemyndighetene våre mener at fluortannkrem bør brukes morgen og kveld, også på småbarn helt fra første tann bryter frem. Mengden tannkrem som brukes bør være svært liten ved start, og kan økes til en mengde lik barnets fingernegl ved årsskiftet.

Fluortabletter – er det avleggs?

Fluortabletter kan være en ekstra hjelp for å unngå hull eller unngå at små hull blir større. Dersom du er i tvil om ditt barn kan ha nytte av fluortabletter, så spør tannhelsepersonellet i ditt distrikt.

Tablettdosen pr. døgn er:
Barn under 3 år: 1 tablett á 0,25 mg.
Barn fra 3 til 12 år: 2 tabletter á 0,25 mg.
Barn over 12 år: 4 tabletter á 0,25 mg eller 2 tabletter á 0,50 mg.

Tablettene skal suges langsomt, og kan med fordel spres over dagen (f.eks. morgen og ettermiddag)

Hva skjer hvis mitt barn har tatt tak i glasset med fluortabletter og spiser mengder med tabletter?

Akutt forgiftning kan forekomme dersom barnet får i seg mer enn 2 milligram fluor pr. kg. kroppsvekt. En fireåring som veier 15 kg må altså spise 60 av sine dagsdosetabletter på 0,50 milligram for å komme opp i denne dosen. Symptomene ved akutt fluorforgifting er kvalme, svette, ubehag, brekninger, magesmerter, tørste, tretthet og i verste fall kramper.

Ved mistanke om forgiftning må en gi barnet melk og brekkmiddel, eller få barnet til å kaste opp på annen måte. Lege må kontaktes. Som en huskeregel kan vi si at barnet kan få akutt forgiftning hvis det spiser mer enn 50-60 av de dagsdosetablettene det normalt skal ha.

Bør barn bruke skyllemidler med fluor?

Barn under 7 år bør ikke bruke noen form for fluorskylling fordi en ikke ønsker at skyllevæsker skal svelges. Jo mindre barnet er, jo større sjanse er det for at det som kommer i munnen, svelges.

Fluorskylling av tennene er aktuelt for skolebarn, men mange barn får tilstrekkelig fluor fra tannpasta. Noen barn som har mange hull eller har stor risiko for hull, kan ha nytte av daglige fluorskyllinger. Tannskyllevæske med fluor fås kjøpt uten resept på apotek og det finnes også tannskyllevæsker som inneholder fluor til salgs i dagligvarebutikker.

Bruker tannlegen eller tannpleieren fluorpreparater for å forebygge hull?
Ja, fluorpreparater i form av lakk eller løsninger, er viktige hjelpemidler på tannklinikkene. Dersom det påvises begynnende hull vil det ofte bli anvendt et fluorholdig preparat for å stanse utviklingen av angrepet og for å påskynde en eventuell tilheling. Noen pasienter vil også få fluorbehandling på friske tannflater for å forebygge at hull oppstår. En fluorimpregnering av emaljen gjør den mer motstandsdyktig mot syreangrep.

Kilde: www.helsenett.no